2016. április 2., szombat

Nemzetközi Gyermekkönyvnap 2016

Minden évben Hans Christian Andersen dán meseíró születésnapján, április 2-án (azaz ma) ünnepli a világ a gyermekkönyveket. Erre jeles napra a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának (IBBY - International Board of Books for Young Readers) egy-egy helyi szekciója az olvasást népszerűsítő plakátot készít és ünnepi üzenetet fogalmaz meg. Idén Brazil alkotók tették ezt meg. A plakát és az üzenet angol nyelven itt, magyarul pedig itt látható-olvasható. 

Jó tudni, hogy 2001-ben Magyarország "támogatta" a gyermekkönyvnapot. A kampány jelmondata így hangzott: "A könyvekben minden benne van" ("Books have it all"). Akkor az ünnepi üzenetet Janikovszky Éva fogalmazta meg, a plakátot pedig Rényi Krisztina készítette. 

Április 2-ára a világ minden táján szerveznek gyermekirodalmat népszerűsítő eseményeket. Ha a közelünkben mégsem találunk ilyet, a gyermekkönyvnaphoz a legméltóbban úgy csatlakozhatunk, ha ma (is) elolvasunk gyermekünknek/gyermekünkkel egy igényes, színvonalas könyvet. Ez lehet akár Csukás István valamelyik műve, akinek szintén ma van a születésnapja (ráadásul a nyolcvanadik).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése