2016. július 22., péntek

Rotraut Susanne Berner: Téli böngésző



Már akkor tudtam, hogy ez a könyv (pontosabban a sorozat) ott lesz a gyermekem könyvespolcán, amikor még meg sem született a lányom. Barátainknál lépten-nyomon összefutottam az évszakos böngészőkkel, és minden alkalommal évezettel feledkeztem bele a részletek kavalkádjába. 

A böngésző olyan könyv, amelyben - néhány feliraton kívül - nincs szöveg. Részletgazdag, mozgalmas képek tárulnak elénk az oldalakon, lehetőséget teremtve arra, hogy saját történeteket szőjünk a szereplőkről. Úgy tudom, hogy ez a műfaj kifejezetten a német gyerekkönyvkiadás sajátja. Mindenképpen érdemes megismerkedni vele.

Rotraut Susanne Berner a 2000-es években rajzolta meg ennek a sorozatnak a darabjait (bár a figurák és tárgyak néha bájosan retrónak tűnnek). Egy év történéseit öleli fel a téli, tavaszi, nyári és őszi böngésző, a sorozat utolsó, éjszakai darabja pedig a következő év őszére repít minket. Ezidő alatt épületek készülnek el, gyerekek születnek, a fák kivirágzanak, majd elhullajtják lombjukat - akárcsak a való életben. Minden kötet megfelelő lapjain ugyanazok a helyszínek tárulnak elénk: az emeletes lakóház, a tanya, vonatállomás, főtér stb., így könnyű nyomon követni a változásokat. A hátsó borítón olvashatjuk néhány szereplő (magyarítot) nevét is.

Nekünk egyelőre a sorozat első darabja árválkodik a polcunkon. (Mint megtudtam, a magyar kiadó megszűnt, ezért gyorsan igyekszem beszerezni a többi kötetet is...) Én időről időre elővettem, és remekül szórakoztam vele, a lányom viszont csak most, 16 hónaposan szerette meg igazán. Örömmel ismeri fel a kutyát, cicát, kukát, biciklit, motrot... egyre több mindent. Kedvence a néni kosarából almát lakmározó csacsi, de - érdekes módon - fél a Juli haját meghuzigáló libától. Azt gondolom, hogy ez a könyv még évekig érdekes lesz számára, amint egyre több apró részletet fedez majd fel, és beszélgethetünk majd arról is, mi miért történik, melyik szereplő mit érezhet stb.

Érdekes adalék a sorozathoz Horváthné Csapucha Klára és F. Mikonya Hajnalka Böngésszünk együtt című módszertani útmutatója. Ezt egyelőre nem sikerült beszereznem, de a róla olvasottakból-hallottakból az derül ki, hogy ez a könyv rengeteg ötletet ad az évszakos böngészők használatához: beszélgetésötleteket, böngészési szempontokat stb. Nem hiszem, hogy ez elvenne az élmény spontaneitásából, és nagyobb gyerekek esetén jól foghat, ha a kétezredik kézbevételkor is tudunk újat kérdezni a rajzokról.


Adatlap
Eredeti cím: Winter-Wimmelbuch
Szöveg:    Rotraut Susanne Berner
Fordítás:  Szigethy Katalin
Rajz:       Rotraut Susanne Berner
Kiadó:     Naphegy Kiadó, 2013.
Formátum: nagyméretű lapozó vastag kartonból
Célkorosztály: 18hó+.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése