2016. február 1., hétfő

Csukás István: Vidám állatkert 1-2.



Ezzel a két leporellóval kezdem, mert ... valahol el kell kezdeni, és mert úgy látom, a lányom nagyon szereti őket. A kiadó jóvoltából bele is lehet pillantani a kötetekbe: 1., 2.

A szerző az a Csukás István, akinek Süsüt, Mirr-murrt, Pom-pomot és a Nagy Ho-ho-ho-horgászt is köszönhetjük. Mindkét kötet 7-7 tréfás versikét tartalmaz, a zsiráfról, oroszlánról, bagolyról stb. Nem ismeretterjesztés a céljuk, hanem inkább a játék a szavakkal, rímekkel, a megverselt állatok egy-egy sztereotipikus jellemvonásával. Nem mindegyik telitalálat, de pl. az elefántról szóló nagyon jópofa:

"Hogyha volna egy tál fánkom,
megenné az elefántom,
kevés lenne fele-fele
fánkból több is férne bele,
éppen ezért nem is bánom,
amiért nincs elefántom."

Ezt, a vízilóról szóló verssel együtt, meg is zenésítette a Kaláka együttes. A dalok a Nálatok laknak-e állatok? című albumukon hallhatóak.

A kedvencem azonban a leporellók illusztrációja, Szőnyi Gergely munkája. Ahányszor fellapozzuk ezeket a könyvecskéket, mindig felfedezek valami újdonságot, apró poént: a zebrák árnyékában a kisegerek zebracsíkosra pingálják egymást, a teknős páncéljából mérőszalag tekeredik elő stb.

A lányom különvéleménye: jó, hogy mindkét kötetben felbukkan egy-két katicabogár, amelyekre széles-büszke vigyorral lehet rámutatni.

Adatlap
Szöveg: Csukás István
Rajz: Szőnyi Gergely
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2014.
Formátum: leporelló matt felületű vastag kartonból
Célkorosztály: Az impresszumok szerint 4év+ ill. 2év+ (nem értem a különbség okát...). Szerintem 8hó+.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése